Blog
Slime Nasıl Yapılır?
Slime Nedir?
Slime, temelinde İngilizce’den gelen Türkçe karşılığı balçık olan yeni nesil oyun hamuru olarak tanımlanmaktadır. Özellikle miniklerimiz için bir cazibe unsuru olan kısmen akışkan, yapışmayan ve birbirinden farklı renkleri olabilen slime son aylarda ülkemizde oldukça popülerleşti. Oyuncak mağazalarında, dijital platformlarda, kırtasiyelerde bulunsa da yapımı hem eğlenceli hem de kolay olduğu için genelde satın almak yerine yapılması tercih edilen bir oyun hamurudur.
Peki Slime Neleri İçeriyor? İçeriğinde Ne Var?
En çok merak edilen sorulardan biri olan içeriği hakkında kısaca bilgi verecek olursak;
Slime, 1976 senesinden beri üretilen toksik olmayan viskozite madde içeren yarı yapışkan ve yarı akışkan bir oyun hamurudur. Ürünün ana bileşenleri arasında polisakarit guar zamkı ve sodyum tetraborat olarak literatürde yer alır.
Evde Slime Nasıl Yapılır?
Evde deneyebileceğiniz ve yapımı oldukça basit olan Slime için farklı renklerde çalışmalar yapabilirsiniz. Ama öncesinde Slime yapımında kullanacağınız malzemeleri hazırlayalım.
Slime Yapımı İçin Malzeme Listesi
- 1 su bardağı orta sıcaklıkta (hafif ısıtılmış) su
- 1 su bardağı oda sıcaklığında su
- 3/1 çay kaşığı boraks (jel oluşumu için kullanılır)
- Su bazlı polimer tutkal
- Parlaklık kazandırmak için sim (aşırıya kaçılmadığı sürece miktarına siz karar verebilirsiniz)
- Gıda boyası
Slime Yapım Aşaması
Hazırladığımız orta sıcaklıktaki suya bir çay kaşığı yardımıyla az miktarda boraks ve gıda boyası ilave edilir. İstenilen kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Daha sonra hazırlanan bu karışım bir yanda bekletilirken diğer yandan hazırlanan su bazlı tutkal bir kaba dökülür. Oda sıcaklığındaki su, bu kaba eklenir ve karıştırılır. Daha sonra hazırlanan bu iki karışımı birleştirirken dikkat edilmesi gereken püf nokta ilk olarak hazırlanan borakslı ve gıda boyalı suyun yavaşça son hazırlanan kaba eklenmesi ve bu ekleme işlemi sırasında karıştırma işleminin bir çubuk veya kaşık yardımıyla yapılmasıdır. Kıvam alıncaya kadar bu işleme devam edilir. Kıvam yoğunlaşmaya başlarken sim eklenir ve bir süre daha karıştırılır.
Karışım istenilen kıvama geldiğinde Slime üretimini başarıyla tamamlamış olursunuz.
Peki Kıvamın Doğru Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Yukarıdaki tarifte hazırladığınız karışımın son aşamasında Slime kaba yapışmaz hale geldiğinde doğru kıvamı buldunuz demektir. İyi eğlenceler dileriz.
Dipnot : Slime yapımında kullanılan boraks (borax) doğal bir mineral olarak değerlendirilmektedir. Organik yapıya sahiptir ve günümüzde bazı deterjanlarda kullanılmaktadır.