Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikon Nasıl Temizlenir?

26 October 2023 Thursday 18:10:10

Silikon temizleyici yöntemler arasında günümüzde birçok alternatif bulunuyor. Günümüzde birçok farklı yüzeyde kullanılan dayanıklı bir yapı malzemesi olan silikon; zamanla kir, leke ve kalıntılara neden olabiliyor. Silikon temizliği ise oldukça zahmetli bir hale dönüşebiliyor. Yaşam alanlarında kullanımına sık rastladığımız silikonun temizlenmesi için bazı pratik yöntemler kullanılabilir.

Eğer yüzeyde donmuş bir silikon varsa bu durumda ısıdan yararlanmanız mümkündür. Silikonu temizlemek için yüzey eğer ısıya dayanıklıysa önce kurutma makinesi ya da ısı tabancısı ile yüzey ısıtılır. Ardından silikon yavaş yavaş yüzeyden sıyrılır. Bu en etkili yöntem olsa da ’’Silikon nasıl temizlenir?’’ sorusuna yanıt ararken hangi yüzeylerde olduğuna göre farklı yöntemleri araştırmanız gerekecektir.

Silikon Nasıl Sökülür?

Bu soruya farklı birçok yanıt verilebiliyor. Sadece kıyafetlerinize bulaşması değil, silikon kullanımı sonrasında birçok yüzeyde silikon temizliğine başvurmanız gerekebilir. Silikonu sökmeden önce yüzeylere göre doğru yöntemi belirlemeniz gerekecektir.

Silikonu sökmek için deneyebileceğiniz en pratik ve başarılı yöntemler ise kısaca şöyledir:

  • Isıya dayanıklı yüzeylerde kurutma makinesi ya da ısı tabancısı ile ısıtılarak silikonun ayrılması sağlanabilir.
  • Sıcak Sabunlu Su Yöntemi: Etkili bir diğer silikon sökme yöntemi ise sıcak sabunlu sudur. Sıcak su ve yumuşak sabun bir kova içinde karıştırılarak sünger yardımı ile yüzey silinebilir.
  • Aseton Yöntemi: Özellikle işlem sırasında elleriniz silikon olduysa bu durumda aseton yöntemini deneyebilirsiniz. Bu yöntemden önce sıcak suyla ellerinizi yıkayarak da sonuç almanız mümkündür.

Silikon temizleme işlemlerinde daha birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Bu yöntemler arasından en iyilerini seçmek için temizlenecek silikonun hangi yüzeyde olduğuna göre işlem yapılmalıdır.

Kurumuş Silikon Fayanstan Nasıl Temizlenir?

‘‘Fayanstaki kurumuş silikon nasıl çıkar?’’ sorusu, bu sorunla karşılaşan kişilerin en çok yanıt aradığı durumlar arasında yer alıyor. Yaygın olarak silikonların fayanslarda kalıntı bıraktığına rastlanır. Eğer fayansta silikon tamamen kurumuşsa silikon öncelikle bir ucundan sert bir cisimle kaldırılarak fayanstan kopartılmaya çalışılmalıdır. Eğer bu yöntem işe yaramaz ise jilet ya da cam kazıcıyı benzeri bir ürün kullanılabilir.

Bu tür sert cisimleri fayanstan silikon lekesini çıkarmak için kullanırken fayans yüzeyini çizmemeye ve hasar vermemeye özen gösterilmelidir. Spatula yardımıyla veya sıcak su, alkol, beyaz sirke gibi maddeleri kullanarak sünger yardımıyla daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. ‘‘Silikon nasıl temizlenir?’’ sorusuna yüzeylere göre farklı yanıt verileceği için işlem yapacağınız yüzeye dikkat etmeniz şarttır.

Banyodaki Kararan Silikon Nasıl Temizlenir?

Bu soruya cevap olarak alternatif birçok yanıt verilebilir. Yaşam alanlarında sık rastlanan bir durum olması nedeniyle buna uygun çözümler de öne çıkmıştır. Banyoda, özellikle kararan ve küflü bölgelere beyaz sirke ve kabartma tozunu karıştırarak sert bir fırça ile ovalamayı deneyebilirsiniz.

Islak bir sünger yardımıyla duruladıktan sonra mikrofiber bez kullanarak uygulama alanı kurulanır. Öte yandan kararan ve eskiyen silikonu tamamen söküp yeniden silikon uygulaması yapmak daha akıllıca bir çözüm olacaktır.

Karbonatla Silikon Nasıl Temizlenir?

Mutfak tezgahı silikon temizliği başta olmak üzere birçok yüzeyde karbonatla silikon temizliği sık tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Özellikle kararmış silikon lekelerini çıkarmada oldukça faydalıdır.

Karbonat ve su karışımını silikonun üzerine uygulayarak birkaç saat bekleyin. Daha sonra bir fırça veya sünger ile silikonu temizleyebilirsiniz. Karbonat daha çok kararan silikonu temizlemede tercih edilen bir yöntemdir. ‘‘Silikon nasıl temizlenir?’’ sorusuna yanıt ararken yüzeye göre en etkili yöntemleri seçmeniz gerekecektir. Bu nedenle her yüzey için bu yöntemler aynı sonuçları vermeyebilir.