Blog
Silikon Mastik ve Akrilik Mastik Nedir? Nerelerde Kullanılılır?
Silikon Mastik ve Akrilik Mastik, su bazlı reçinelerden elde edilen sızdırmazlık malzemeleridir ve boyanabilirler. İç ve dış mekana kullanıma uygundurlar, kullanım sonrası sertleşirler ve suyla temasından kaçılması gerekir.
Silikon Mastik :
Neme, kimyasallara ve dış hava şartlarına dayanıklı bir bir ürün olan silikon mastik, yüksek yapışma kuvvetine sahiptir. Kalıcı esneklik özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Sıcaklık değişikliklerine ve suya karşı dayanıklıdır. Çekme durumu yapmaz.
Akrilik Mastik:
Su bazlı akrilik reçinelerinden elde edilen sızdırmazlık malzemesi olan akrilik mastik, doğrudan suya maruz kalma durumlarında kullanılmamalıdır. Boyanabilir bir malzeme olduğu için, iç ve dış dekorasyon için kullanıma uygundur. Yüzey boşluklarına gelebilecek toz ve haşerelerden koruma sağlar.
Akrilik Mastik Nerelerde Kullanılır?
- Akrilik mastikler sıcaklık değişimlerine ve neme dayanıklı olmasından dolayı iç ve dış mekanlarda kullanılabilmektedir. Bölgeyi rüzgar ve sızıntıdan koruduğu için PVC, ahşap, alüminyum doğramaların etrafında kullanıma uygundur.
- Akrilik mastikler boşluklu yüzeyleri doldurup düzenleyebilirler. Bundan dolayı tuğla, ahşap, alçıpan ve ytong malzemelerinden oluşan yüzeyleri birleştirme ve izole etme amacıyla kullanılırlar.
Silikon Mastik Nerelerde Kullanılır?
- Silikon akrilik mastikler alüminyum, ahşap ve PVC doğramaların montajında,
- Lavabo, küvet, dolap, fayans ve seramiklerin sabitlenmesinde,
- Tuğla ve beton çatlaklarının onarımında,
Gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Silikon Mastik ve Akrilik Mastik Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Döşeme derzleri, merdivenler, süpürgelik gibi alanlarda akrilik mastik tercih edilmektedir. Bunun sebebi akrilik mastik boyanabilirken silikon mastiğin boyanamamasıdır.
- Küvet, duş kabini ve lavabo gibi suyla direk temaslı bölgelerde silikon kullanımı daha çok tercih edilmektedir. Akrilik mastikler, silikon mastikler kadar suya dayanıklı olmadığından bu durum göz önünde bulundurularak silikon mastik tercih edilir.
- Esnek yapısı sayesinde akrilik mastiklere oranla daha dayanıklı olan silikon mastiklerin aynı zamanda akrilik mastiklere göre uygulaması da daha kolaydır. Akrilik mastiklerin uygulama sonrası kuruduktan sonra elastikliğini kaybedip sertleşmesi her durum için uygun olmamaktadır.
- Akrilik mastik ve silikon mastik malzemelerinin kuruma süreleri birbirinden farklıdır. Akrilik mastik 12-24 saat aralığında kururken, silikon mastik 6 saatte kurumaktadır.
- Hesaplı olma bakımından silikon mastik, akrilik mastiğe oranla daha hesaplıdır.
Silikon Çeşitleri:
Standart Silikon:
İzolasyon, sızdırmazlık ve yapıştırma için kullanılmaktadır. Universal silikon olarak da adlandırılır. Duş kabini, küvet, lavabo kenarı gibi alanlarda sızdırmazlık olarak kullanımı tercih edilir. Aynı zamanda PVC, metal fayans gibi bölgelerde de sızdırmazlık ve yapıştırma işlemi için kullanılmaktadır.
Ayna Silikonları:
Ayna yapıştırıcı olarak da anılan ayna silikon diğer silikonlardan farklı olarak dıştan içe şekilde değil içten dışa olarak kurumaktadır. Bu işlemi aynaların arkasındaki siyah sır tabakaya zarar vermeden gerçekleştirmektedir.
Isıya Dayanıklı Silikon:
Yüksek ısıya karşı dayanıklı olduğu için genellikle elektrikli ev eşyaları ve endüstriyel makine parça üretiminde ve tamirlerinde kullanılır. Aynı zamanda otomobillerin yedek parça üretiminde ve tamiratında da tercih edilir.
Akvaryum Silikonları:
Akvaryum içerisindeki balık ve bitkilerin sağlığı için zararsız olan akvaryum silikonları, akvaryum imalatı ve tamiratında kullanılmaktadır. Aynı zamanda akvaryum için güçlü yapışmasından dolayı sızdırmazlık sağlamaktadır.