Silikon Nerelerde Kullanılır, Silikon Nedir?

Silikon Nerelerde Kullanılır, Silikon Nedir?

29 January 2021 Friday 09:08:16

Silikon kullanılan yerler, tanımı hakkında bilgi verilirken, silikonun sera, pencere, yüzme havuzu, araba, tekne, zemin döşeme, akvaryum yapımlarında sızdırmazlık özelliğini sağlamak için kullanıldığı ifade edilir. Silikon farklı tipleri ile yalıtın sağlayan bir yapı malzemesidir.

Akrilik Mastik Nedir?

Akrilik Mastik, su bazlı akrilik reçineden elde edilen sızdırmazlık malzemesi olarak bilinir. Direk olarak suya maruz kalacak yerlerde kullanılması tercih edilir. Boyanabilir bir malzemeden üretilir. İç ve dış dekorasyon detaylarında kullanıma uyumludur. Kuruma işlemi ardından sertleşerek, yüksek dereceli sızdırmazlık sağlar. Çeşitli yüzey boşluklarına toz ve haşerelerin girmesini de önler.

Akrilik Mastik Nerede Kullanılır?

Akrilik mastik kullanım alanları şu şekildedir:

  • Yüksek sıcaklığa dayanıklı modelleri banyoda duşa kabin bölümünde tercih edilir.
  • Yüksek soğukluğa dayanıklı tipleri ile dış cephede sızıntı önlemek amacı ile çalışma gerçekleştirilir.
  • Neme dayanıklı çeşitleri ile pencere kenarlarında izolasyon sağlanır.
  • İnşaatlarda, ahşap, PVC, alüminyum doğramalarda kullanılır.
  • Derz bileşimleri içinde, doğrama sıvamada, demir doğrama montajında, çatı montajında kullanılır.
  • Tuğla, ahşap, altıçıpan, ytong yüzeylerde birleştirme ve izolasyon için kullanılır.
  • Gözenekli yüzeyleri düzlemek ve doldurmak için tercih edilir.

Silikon Çeşitleri Nelerdir?

Silikon türleri hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

  • Standart Silikon: Üstlerinde üniversal silikon ifadesine yer verilen silikon tipidir. Özellikle duşakabin, lavabo kenarı, küvet gibi alanlarda sızdırmazlığı sağlamak için kullanılırlar. Dolgu sızdırmazlık, izolasyon ve yapıştırma işlemlerinde tercih edilirler. Ayrıca cam doğrama, PVC, metal fayans gibi yapı elemanlarının dolguları içinde ve yapıştırmada uygulanırlar.
  • Ayna Silikon: Ayna yapıştırıcı olarak da bilinen ayna silikon, dıştan içe değil içten dışa kuruyan bir malzemedir. Aynaların arkasında kalan siyah sır tabakasına zarar vermezler. Aynaları yapıştırma, pencere ve PVC doğrama birleştirme işlemlerinden tercih edilirler. Diğer yandan cam yapıştırmak için özellikle uygulanırlar. Aynalar üzerinde korozyona sebep olmayan ve düşük, yüksek sıcaklık altında tutma özelliğini kaybetmeyen silikon çeşididir.
  • Isıya Dayanıklı Silikon: Genel olarak yüksek ısı direncinin sağlanması gereken endüstriyel makine parçaları ve elektrikli ev eşyaları üretiminde kullanılır. Otomobil yedek parça imalatında ve tamirat işlemlerinde tercih edilir. Otomobil modellerine sıvı conta şeklinde uygulanır. Yapıştırma, dolgu, izolasyon alanlarının tümüne uygunluk sağlar.

Akvaryum Silikonu Nedir?

Akvaryum silikonu, genel olarak akvaryum imalatında kullanılan ve tamir işlemlerinde tercih edilen silikon tipidir. Balıklar ve bitkiler için zararsız olan bu özel silikon, cama ise mükemmel şekilde yapışarak sızdırmazlık sağlar. Akvaryumlar için yapılan camların montajında kullanılan, parçaları en iyi şekilde yapıştıran bu silikon, sağlığa zararlı kimyasalları içermez.

Silikon Astar Olarak Kullanılır Mı?

Silikonu astar şeklinde kullanmak mümkündür. Özellikle standart ve akvaryum silikon çeşitleri zımparalanmış yüzeyler üzerinde astar olarak kullanılabilirler. Bu astar ise yüzme havuzu zeminlerine, tekne zeminlerine, duşa kabın iç zeminine uygulanabilmektedir.

İzolasyonda Silikon Kullanımının Avantajları Neler?

İzolasyonda silikon kullanma fırsatları şu şekildedir:

  • Isıya dayanıklılık sayesinde uzun süre kullanımdan yararlanılır.
  • Dış mekanlarda hava şartlarından etkilenmeyen malzeme ile izolasyon yapma şansı bulunur.
  • Pratik şekilde uygulama yapılır.
  • Etrafa bulaşma ve dökülme riskleri silikon tabancası ile önlenir.
  • Sudan etkilenmeyen çeşitler sayesinde izole alanda erken çatlamalar görülmez.
  • En ekonomik şekilde akvaryumdan yer zemine kadar her alan için doldurma, yapıştırma ve izole etme işlemlerinden yararlanılır.

Tüm bu avantajlar akvaryum, standart silikon, ısıya dayanıklı çeşitleri ile sunulan silikon yapı malzemesi ile elde edilir.