Deniz Tutkalı Ne İşe Yarar?

Deniz Tutkalı Ne İşe Yarar?

08 November 2020 Sunday 13:27:55

Deniz tutkalı işlevi bakımından ahşap malzemeleri yapıştırmada kullanılan bir üründür. Tek komponentli poliüretan bir ahşap yapıştırıcısı olan deniz tutkalı, ortamdaki ve ahşabın içindeki nem yardımıyla hızlı bir şekilde kürleşen bir yapıştırıcıdır. Suya dayanıklı olduğu için günümüzde pek çok farklı sektörde ve uygulamalarda deniz tutkalı kullanılmaktadır.

Deniz Tutkalı Özellikleri Nelerdir?

Deniz tutkalının yapısı, düşük viskoziteye sahiptir. Dolayısıyla kolay uygulama yapılabilen bir özelliği bünyesinde barındırır. Deniz tutkalı ürünlerinin marka kalitesine göre değişen seviyeleri bulunmaktadır. Hızlı kuruduğu ve suya dayanıklı olduğu için hafif nemli yüzeylerde de kullanılabilme avantajına sahiptir. Deniz tutkalı, poliüretan özelliği sayesinde kuvvetli bir yapıştırıcı olarak bilinmektedir.

Deniz tutkalının kullanıldığı pek çok farklı yer bulunmaktadır. Ahşap malzemelerin birbirlerine sıkıcı tutunmasını sağlayan deniz tutkalı aynı zamanda metal, beton, polistiren köpük gibi pek çok plastik malzemenin yapıştırılmasında da sık sık kullanılan bir yapıştırıcıdır. Ev de sanayi tipi yapıştırıcılar olarak kullanılabilmektedir. Mutfak, banyo dolabı, kanepe, koltuk iskeleti tamir ve imalatında, masa ve sandalye yapımında, yat – tekne tamir ve imalatında deniz tutkalı özelliklerinden faydalanılmaktadır. Kısacası suya dayanıma ihtiyaç duyulan bütün kuvvetli yapıştırma işlemlerinde deniz tutkalı kullanılmaktadır.

Deniz Tutkalı Nasıl Uygulanır?

Deniz tutkalı kullanımı konusunda bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin 5 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklarda deniz tutkalı kullanımı önerilmemektedir. Deniz tutkalı kullanmadan önce yapıştırılacak parçaların yapıştırılma işlemine hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle yapıştırılacak parçalar uygun biçimde temizlenmeli, tozdan ve yağdan arındırılmış hale getirilmelidir. Güçlü yapışma için yüzeylerden en az biri gözenekli olmalıdır.

Deniz tutkalı uygulamasında, yapıştırıcı ince bir tabaka halinde yüzeylerden birine veya ihtiyaca göre her ikisine sürülmelidir. Deniz tutkalı uygulandıktan sonra 15 dakika içinde yüzeyler preslenmelidir. Deniz tutkalından maksimum verim alabilmek için yüzeyler en az 2 saat boyunca presli kalmalıdır. Yeni uygulanmış yapıştırıcı aseton yardımıyla temizlenebilir. Deniz tutkalı uygun şartlarda orijinal kapalı ambalajında depolanması durumunda 12 ay kadar raf ömrüne sahiptir. Deniz tutkalı ürününün ambalajı açıldıktan sonra raf ömrü kısalabilir.