Koli Bandı Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Koli Bandı Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

12 June 2023 Monday 12:40:28

Koli bandı kullanım alanları özellikle eşya taşımada sık sık karşımıza çıkar. Genel olarak “taşınmak” denince akla ilk gelen malzeme koli bandı olur. Koli bandı paketleme işlemlerinde malzemeleri bir arada veya sağlam tutmak için kullanılan yapıştırıcı etkili bir malzemedir.

Diğer bant çeşitlerine göre daha kalın ve daha fazla yapışkana sahiptir. Koli bandının kullanım yerleri farklı olsa da temel özellikleri aynıdır. Kolileme işi dışında iki veya daha fazla parçayı bir arada tutmak ve sağlam hale getirmek için de koli bandı kullanılabilir.

Koli Bandı Çeşitleri ve Özellikleri

Koli bandı türleri genellikle yapışkan maddesine göre farklılık gösterir. Dışarıdan bakıldığında hepsi birbirine benzeyen koli bantları aslında farklı yapışkan malzemelerden üretilmiş olabilir. Her ne kadar tek tür olarak bilinse de koli bandı birden fazla çeşide sahiptir. Günümüzde yapıştırma alanında kullanılan koli bandı çeşitleri arasında şunlar yer alır:

  • Standart koli bandı
  • Hotmelt koli bandı
  • Akrilik koli bandı
  • Solvent koli bandı

Ofis ve iş yaşamında sık sık tercih edilen bu koli bantları farklı yapışkanlık seviyelerine sahiptir. Örneğin hotmelt adı verilen koli bandı türünde sıcak eriyik tutkal teknolojisi ile üretim yapılır. Bu koli bantları, içeriğinde belirli oranda solvent içerir. Özellikle ağır kolileri güvenli bir şekilde bantlayıp sağlam hale getirmek için bu tür koli bantları tercih edilir.

Koli Bandı ile Ambalajlama Nasıl Yapılmalıdır?

Koli bandı ile paketleme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Koli bandının kullanımı son derece basittir. Ancak koli bantlarını türlerine göre verimli olarak kullanmak için bazı durumları göz önünde bulundurmak gerekir.

Örneğin az önce bahsettiğimiz gibi koli bandıyla yapıştırılacak kolilerin ağırlık durumu önemli bir kriterdir. Eğer ağır eşyaları koyduğunuz karton kolileri bantlayacaksanız mutlaka solvent bazlı koli bandı çeşitlerini kullanmanız tavsiye edilir.

Öte yandan solvent içeren koli bantlarının el ile koparılması da bir o kadar kolay olduğu için pratik kullanım avantajı verir. Karton üzerine paketleme yapıldığında fazla basınç gerektirmeden koliyi kapattığı görülebilir. Yüksek yapıştırma kapasitesine sahip koli bandını paketlemede kullanmak son derece basittir.

Farklı ebatlarda ve genişlikte üretilen koli bandı ile paketleme yaparken ambalaj ürününü kartonlar bir araya gelecek şekilde bantlamak yeterlidir. Kolilerin bantlamasında solvent içeren koli bantlarını bir şerit şeklinde yapıştırmak yeterli olacaktır.

Koli Bandı Dayanıklı Mıdır?

Koli bandı dayanıklılık seviyesi her üründe farklılık gösterebilir. Daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi koli bantları paketlenen ürünün dış etkilerden korunmasını sağlamak için yapıştırılır. Günümüzde e-ticaret sektörünün hızla gelişmesiyle birlikte kargo sürecinin artması, koli bandının kullanımını önemli hale getirmiştir. Karton kolileri dışarıdan darbe görmemesi ve sağlam durması için bantlarken ambalaja uygun koli bandı seçilmelidir.

Koli bandının dayanıklı olmasında ürünün içeriğindeki solvent yapıştırıcı etki önemlidir. Solvent içeren koli bantları geniş yüzeyi ile karton kolilere daha iyi tutunur ve dayanıklılık seviyesi yüksektir. Koli bandının elle koparılması kolay olsa da yapıştığı yerden koparılması zordur. Bu yüzden ağır ve sağlam durması gereken kolilerde mutlaka solvent koli bantları tercih edilmelidir.

Koli Bandı Fiyatları

Koli bandı satın almak isteyenlerin en çok araştırdığı konular arasında maliyet konusu vardır. Koli bantları birbirinden farklı türlere sahip olduğu için fiyat konusunda da farklılık gösterebilir. Daha fazla yapışkan özelliği bulunan koli bantlarının maliyeti yüksek olabilir. Ayrıca koli bandı ebatları farklı olduğu için daha geniş yüzeyli bantlar daha pahalıdır.