Poliüretan Köpüğün Hayatımızdaki 5 Yeri

Poliüretan Köpüğün Hayatımızdaki 5 Yeri

21 July 2022 Thursday 14:23:27

Poliüretan köpüğün hayatımızdaki yerini öğrenmeden önce poliüretan köpüğün ne olduğunu açıklamak daha doğru olacaktır.

Poliüretan köpük, tek komponentli, havadaki nem ile kürleşen, kürleşirken hacmini artıran aerosol formunda yarı sert bir malzemedir. Montaj, derz dolgu ve izolasyon en çok kullanıldığı alanlardır. Birden fazla seçeneği mevcuttur. Her ihtiyaca uygun poliüretan köpük bulunmaktadır.

Birçok alanda kullanılan poliüretan köpüğün hayatımızdaki 5 yerini incelememiz gerekirse:

  1. Kapı ve Pencere Montajı: İnşaatlarda en çok kullanılan malzemelerden biri olan poliüretan köpük, kapı ve pencere montajlarında çokça kullanılmaktadır. İnşaatın kabasının üzerine montajlanan kapı ve pencereler PU Köpük olmadan evlerimize bağlanamazlardı desek yanlış olmayacaktır.
  2. İnşaatlarda Isı İzolasyonu: Yine bir inşaat konusu olan izolasyonun vazgeçilmez elemanı poliüretan köpüklerdir. Isı izolasyonun her aşamasında kullanılabilen PU Köpük, su borularının aralarında kullanılarak soğuk ve sıcak su borularının ısı kaybını engellemektedir. Aynı şekilde çatı oluşumunda kullanılan kiremitlerin de aralarında kullanılarak içerdeki ve dışarıdaki havanın temasını zorlaştırarak ısı kayıplarının önüne geçmektedir. Tasarruf konusunda poliüretan köpükler kullanıcı dostu olduklarını defalarca kanıtlamıştır.
  3. Ses Yalıtımı: Ses yalıtımı, son dönemlerin en önemli konularından biridir. Artan nüfusun ve buna bağlı olarak doğru orantılı artan gürültünün en aza indirilmesi için konutlarda ve çalışma alanlarında sıkça kullanılan yöntem haline gelmiştir. Poliüretan köpükler, ısı izolasyonunda olduğu gibi ses yalıtımında da kullanılmaktadır. Ses bilindiği üzere madde olan ortamda yayılmaktadır. Uzaydaki sesleri duymamızın sebebi herhangi bir iletilecek maddenin olmamasından kaynaklıdır. Poliüretan köpükler de bu iletim esnasında sesi yalıtarak yani absorbe ederek ortamlar arasındaki ses geçişlerini minimuma indirmektedir.
  4. Soğuk Hava Depoları ve Buzhaneler: İkinci madde de bahsettiğimiz konuyla benzerlik gösteren bu konu ısı yalıtımının başka bir örneğini gözler önüne sermektedir. Daha önce bahsettiğimiz ısı yalıtımları derece farkları az olan ortamlar arasında sağlanırken bu kısımda poliüretan köpükler daha büyük bir yalıtım için kullanılmaktadır. Soğuk hava depoları ve buzhanelerde saklanan ürünlerin bozulmaması için dış ortamla hem ısı hem madde alışverişini kesmesi gerekmektedir. Bu ihtiyaç anında yardıma koşan yine Poliüretan köpük olmuştur. PU Köpükler ısı ve madde alışverişinin önüne geçerek saklanan maddelerin zarar görmesini engellemektedir. Birçok alanda tasarruf sağlayan PU köpükler bu durumda da büyük kayıpların önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.
  5. Gemi ve Yatların Güvertesinde: Uygun bir şekilde uygulanan ve kürleşmesini tamamlamış poliüretan köpükler çok verimli su yalıtım araçlarından biridir. Gemilerin ve yatların güvertelerinde de sıkça kullanılmaktadır. Suyu yaptığı aşınmaları ve zararları en aza indirerek koruma sağlarken, su ile temasında tutuculuğunu kaybetmediği için birbirine tutturulan parçalarında birbirinden ayrılmaları zorlaşacaktır. Kullanım anında uzun ömürlü sonuçlar verecektir. Ergonomik bir ürün olduğunu her kullanım alanında defalarca kanıtlamıştır.

Poliüretan köpüklerin hayatımızdaki 5 yerini ele aldık. Bu durumlarda kullanılmak üzere her ihtiyaca uygun poliüretan köpükler için sitemizi ziyaret edebilir; toplu siparişleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.