Silikon ve Mastik Arasındaki Fark Nedir?

Silikon ve Mastik Arasındaki Fark Nedir?

19 March 2021 Friday 16:30:48

Silikon ve mastik kullanımının farkı kullanılacak yüzeye göre değişiklik gösterir. Bazı bölgelerde mastik kullanımı uygunken, bazılarında silikon daha etkili bir sonuç verecektir. Silikon ve mastik kullanımı yüzeye göre şekillenmediğinde, etkili sonuç alınamaz. Bu nedenle yüzey kullanımında sorunlar meydana gelmeye başlar.

Dolgu ve İzolasyonda Silikon ve Mastik

Dolgu ve izolasyon amacıyla kullanım silikon ve mastiği birbirinden ayırır. Silikon, izolasyonda yapıştırma malzemesi olarak kullanılır. Silikonun su dayanımı yüksektir. Su gören yerlerde kullanılabilir ancak mastik hem dolgu hem izolasyon malzemesi olarak kullanıma daha uygundur. Aynı alanda kullanımı sırasında sorun meydana getirmezler ancak kullanım süresi uzadıkça, birbirinin yerine kullanılan silikon ve mastikten verim alımı düşmeye başlar.

Mastik, boyanabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kullanımı sırasında cephe üzerinde yerini belli etmez ancak silikon boya tutmaz. Bu nedenle silikonla çalışılırken daha temiz bir çalışma yöntemi izlenmesi gerekir. Kuruma süresi de birbirinden farklıdır. Silikon kuruduğunda esnekliğini kaybetmez ancak mastik kuruduğunda sertleşir. Silikon daha kolay bir şekilde yüzeyden sıyrılarak çıkarılır. Mastik yüzey ile bütünleşir.

Yapı ve Alan Kullanımında Silikon ve Mastik

Yapıların durumuna göre izolasyon ve mastik kullanımı yüzey alanına göre değişiklik gösterir. Geniş yüzeylerde silikon kullanmak, maliyetli bir izolasyon yöntemi oluşturur. Bu nedenle geniş alanlarda silikon yerine mastik kullanımı daha doğru olacaktır. Aynı zamanda dolgu işlemlerinde mastik tercih edilmesinin nedeni, daha yüksek performans vermesidir. Pürüzsüz bir görünüm sunar. Tüm boya tipleri ile uyumludur.

Silikon ağırlıklı olarak suya dayanıklı malzeme gerektiren alanlarda kullanılır. Bu nedenle banyo gibi dar alanlarda kullanıma uygundur ancak mastik, geniş yüzeylerde hem yapıştırıcı hem dolgu malzemesi olarak kullanıma uygundur. Mastik, geniş alanlı duvar tamiratlarında daha iyi iş çıkarır ancak dayanıklılık söz konusu olduğunda silikon ile aynı özelliklere sahiptir. Mastik aynı zamanda çatlakların doldurulmasında kullanılır. Tüm silikon ve mastik çeşitlerine Beta Kimya aracılığıyla ulaşmak mümkündür.