Ahşap Yapıştırıcı Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Ahşap Yapıştırıcı Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Nerede ve Nasıl Kullanılır?

20 November 2020 Friday 15:35:06

Ahşap yapıştırıcı ürünleri, adından da anlaşılacağı üzere ahşap materyalden üretilmiş malzemelerin birbirlerine sıkı bir şekilde yapıştırılmasını sağlayan özel formüle sahip yapıştırıcılardır. Günümüzde ahşaptan üretilen mobilya ve ürünlerin çeşitlilik göstermesiyle birlikte ahşap yapıştırıcı ürünlere duyulan ihtiyaç da artmıştır. Birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok ahşap yapıştırıcı ürünün piyasada bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu çeşitlilik, farklı yapıdaki ürünlerin farklı ahşap türlerini yapıştırma işlemlerinde kullanıldığı için gerekli bir durumdur.

Ahşap Yapıştırıcı Nedir?

Ahşap yapıştırıcılar, viskozitesi özel olarak ayarlanmış formülleriyle ahşap materyallerin birbirlerine yapıştırılmasını sağlayan endüstriyel ürünlerdir. Tutkal olarak da adlandırılan bu ahşap yapıştırıcıların birbirlerinden farklı türleri bulunmaktadır. Özellikle ahşap materyalden üretilmiş olan mobilya ve aksesuar parçalarının kullanışlı bir şekilde yapıştırılması için bu ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ahşap Yapıştırıcı Çeşitleri Nelerdir?

Ahşap yapıştırıcı türleri oldukça fazladır. Ahşap işlerinde yaygın olarak kullanılan bu endüstriyel ürünler, kullanım alanı, kuruma süresi, dayanım gücü, viskozitesi ve su geçirmeme gibi özelliklerine göre birbirlerinden farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Ahşap yapıtırıcı ve tutkallar genel olarak şu çeşitlerden oluşmaktadır:

  • Poliüretan bazlı ahşap yapıştırıcılar,
  • Silikon bazlı ahşap yapıştırıcılar,
  • Su bazlı ahşap yapıştırıcılar,
  • Çift komponentli epoksi ahşap yapıştırıcılar,
  • Siyanoakrilat yapıştırıcılar,
  • Aerosol yapıştırıcılar

Ahşap Yapıştırıcı Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Ahşap yapıştırıcı kullanım alanları genellikle mobilya imalatında kendine yer bulmaktadır. Bu ürünlerin özellikle su bazlı olan çeşitleri, ev ve ofis mobilyalarının üretiminde ahşap materyaldeki parçaları birbirine tutturmak için kullanılmaktadır. Tutkal olarak da bilinen bu ürünler arasında çift komponentli epoksi ahşap yapıştırıcıları da özellikle hareketli alanlar için kullanılabilmektedir. Küçük tahta parçalarını birbirine yapıştırmak için de kullanılan hızlı ahşap yapıştırıcılar bulunmaktadır. Ahşap yapıştırıcı ürünlerin kullanımında çeşidi ne olursa olsun öncelikle yapıştırılacak olan parçaların yüzeyleri iyice temizlenip toz ve parçacıklardan arındırılmalıdır. Pürüzsüz yüzeyler arasına tek veya çift taraflı olarak ahşap yapıştırıcı uygulanabilir. Burada uygulama şekli ve yapılışı tamamen ahşap materyallerin ne olduğuna ve kullanılan yapıştırıcıların türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.